OffNews.bg

Протест в защита на паметника "1300 години България", десетки излязоха пред НДК

Десетки излязоха на протест в защита на паметника "1300 години България" пред НДК, който предстои да бъде премахнат, а на негово място да се издигне друг, посветен на войниците от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

Недоволните от бъдещото събаряне на паметника застанаха по продължението на телената ограда около вече рушащия се паметник, държейки табели с надписи "Изкуство, история, истина", "ДА запазим паметника за бъдните поколения" и др. 

Протестиращите определят паметника като "произведение на изкуството", въпреки сегашния му вид. 

Те за кратко спряха движението на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша".

Преди седмица отново имаше протести в защита на монумента. Недоволстващите дори подадоха жалба срещу демонтирането на паметника, която бе отхвърлена от Столична община.

В защита на паметника се обяви и акад. Светлин Русев, Съюзът на българските архитекти е Съюзът на българските художници, които заявиха позицията си в отворено писмо преди време. 

Решението на общината обаче е окончателно и не подлежи на обжалване и така съвсем скоро ще се разделим с един от най-обсъжданите и най-противоречиви паметници у нас, станал част от града през 1981 г.