OffNews.bg

Порталът в сериала на БНТ трябвало да е в Гълъбарника на СУ, но зазидан балкон в 137 аудитория го сменил

За реализацията на сериала „Порталът“, който се излъчва всяка неделя по БНТ, не може да се мине без самияП портал, през който героите преминават 40 години напред и назад във времето. По сценарий – той се намира в Софийския университет, а символиката на сградата като портал към неограниченото знание и възможности не е случайна. 

Първоначалната идея е порталът на времето да се заснеме в постепенно стесняващите се коридори на последния етаж в Ректората (така наречения Гълъбарник), последният от които е тесен едва 60 см. и създава усещане за влизане в eстествена фуния на преминаването. Но по време на първоначалните огледи, губернаторът на Ректората Боби Ангелов показва на продуцентите други потайности на митичната сграда - вътрешни дворове, барокови подземия, зазидани стени и балкони. Тъкмо по време на този оглед те виждат и зазидания балкон в стария ректорски кабинет и единодушно решават, че това е знак от съдбата. 

Метафората със зазиданото време в Алма матер сама се натрапва. Балконът е съхранен от времето на зазиждането си през 30-те години на миналия век нeпокътнат - с балюстрадата, парапета, страничните гръцки колони. От този балкон първите ректори са виждали Орлов мост, по- късно се решава да се дострои Източното крило и балконът бива зазидан. Едва след войната крилото е довършено, а някогашният кабинет на ректора днес е аудитория 137 и носи името Атанас Далчев. 

Тук мистерията се задълбочава. След заснемането на сериала, сценаристът Матей Константинов, подбуден от разговор с внука на Далчев, който е отговорен редактор в БНТ, отваря мързеливо, на телефона си, стихове на поета, за вдъхновение и освежаване на паметта. Първото стихотворение, което се отваря, се нарича „Балконът“ и в него има потресаващи съвпадения със сюжета и атмосферата на филма  „Порталът“.

На всичкото отгоре е писано 10 години преди историческото зазиждане на същинския ректорски балкон. 


ТОЙ Е ЖЕЛЕЗЕН, КАМЕНЕН, СТАРИНЕН;
ТАКИВА ИМА ХИЛЯДИ В СВЕТА,
ОБИКНОВЕН, НО САМО ЧЕ ЗАЗИДАН:
ЕДИН БАЛКОН БЕЗ НИКАКВА ВРАТА.

КОЙ ЗНАЙ КОГА И ОТ КОГО ПОСТРОЕН,
Е СТАНАЛ НЕПОТРЕБЕН ИЗВЕДНЪЖ;
НО НЕ ЗА ВСИЧКИ: ПТИЧКИТЕ СПОКОЙНО
ОТ ВАЗИТЕ МУ, ПИЯТ ХЛАДЕН ДЪЖД

И НЕГОВАТА ЧЕТВЪРТИТА СТРЯХА
СЪБИРА В НЯКОЯ ДЪЖДОВНА НОЩ
СЛЕД ДЪЛГА И НЕВЕСЕЛА РАЗДЯЛА
ОТНОВО ДВАМА СКИТНИКА ВЕДНО.

НО ПРЕЗ ДЕНЯ ОТВЪН ГО НЕ СЪЗИРА
НА МИНУВАЧА ПРАЗНОТО ОКО.
СТОПАНИТЕ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТ,
ЧЕ КЪЩАТА ИМ - ИМАЛА БАЛКОН.

Този мистичен Портал може и да проработи, казват авторите на сериала и съветват по- експресивните студенти, имащи достъп до аудиторията, да внимават при отваряне на двойните му двери...