OffNews.bg

Ник Менца, ex Megadeth: Рано или късно с Дейв и компания ще се съберем отново

Ник Менца е един от най-добрите барабанисти, които метъл музиката познава. Започва да свири с Megadeth през 1989 година и следват славни за бандата албуми като Rust In Piece. Ник ще бъде част от турнето Metal All Stars, което ще започне в България през март. С Менца успяхме да разговаряме за бъдещото турне и за спомените му в Megadeth. Отговора на въпроса, който вълнува всички фенове, дали класическият състав на бандата ще се събере, вижте в интервюто.

Вълнуваш ли се за турнето?

О, да. Ще има доста готини хора, ще посвирим, ще поджамим. Ще бъде доста готино.

Познаваш ли българската публика?

Не, всъщност нямам никаква представа как е при вас.

Предупреждавам те, много сме шумни, много викаме. Казвам ти го, за да не се учудиш от нас.

О, значи сте ми от любимия вид публика.

Знаеш ли кои песни ще свириш на турнето?

Още чакам да ми пратят някакъв сетлист, за да разбера. Мисля, че тази седмица вече ще имам яснота.

Можеш ли да ми кажеш повече за групите, които ще бъдат създадени специално за турнето?

Не знам, но много се надявам да ми се падне да свиря със Зак Уайлд, той ми е любимият китарист. Искам да забия и със Бласко, той ще е басист. Още обаче не съм си намислил кой да пее.

Мисля, че ти ще се справиш с пеенето.

Е, има някои, които са малко по-добри от мен (смее се). Джоуи Беладона и Фил Анселмо са ми фаворити. Също така Макс Кавалера. Имам няколко любимци на това турне. Всъщност всички са ми любимци. В Metal All Stars Tour ще има страхотни музиканти. Ако успея обаче да свиря със Зак и Бласко, ще бъде страхотно.

Кои песни на Megadeth ще свириш?

Ами дежурните такива, които са най-популярните. Направих едно запитване онлайн и питах феновете си, кои песни искат да чуят на турнето. "Symphony of destruction" "Peace sells", "Holly wars". Със сигурност ще има и още песни от албумитe "Peace sells" и "Countdown to extinction".

Свирил си с Megadeth при първите едни от първите издадени албуми. Имаш ли си любима песен от тях?

Любима песен, леле, това е труден въпрос. Обичам ги всички, наистина. Сега като се замисля, "Holy Wars" е любимата ми песен, защото това е първата песен, която сме свирили заедно с Дейв Мъстейн и Дейв Елефсън. Помня, че когато се запознах с Дейв и компания, бях техничар по време на саундчека и нагласях барабаните, не свирих още с тях. Барабанистът им не се появи за чека и се наложи аз да го направя с тях. Дейв ме попита "Кои наши песни знаеш?" и му отговорих, че знам всички техни песни. "Така ли, а знаеш ли тази" и започна да свири "Holy Wars", която до момента не беше записвана. Засвири я и аз се включих. След саундчека дойде при мен, стисна mi ръката и каза на останалите: "Хей, трябва да си вземем Ник в групата".

Разкажи ми за този албум, как изобщо ти дойде наум да изсвириш това интро на "Rust In piece".

Интрото е като началния риф на песента и докато слушах как Дейв го свири, му казах: "Пич, слушай. По договор (а всъщност нямах договор, никой нямаше) всеки албум трябва да има интро на барабаните. Както Джон Бонъм, той ми е любим и просто преди Дейв да започне, аз направих това интро. "Забрави за музиката, трябва да са барабаните", казах на Дейв. Интрото не е нещо кой знае какво, но се вписва идеално. Вълнуваща двойна каса, която идеално вкарва и рифа от началото. И след тази песен имам няколко такива влизания. "Skin O' My Teeth", "Addicted to Chaos", "Trust" и още няколко песни имат дръм влизания. Дейв винаги е бил отворен към нови решения, нова музика и новите идеи.

Подготвили сме ти и няколко въпроса от фенове в България. Те искат да знаят какво е да работиш с Дейв Мъстейн през онези години? Всеки знае, че той е бил, така да кажем, странен в началото на Megadeth. Наркотици, пиене...

Нямах проблеми с него по онова време. Въпреки проблемите му, той е бил страхотен професионалист. Музика винаги беше на първо място и аз го уважавах за това. Знаеш ли, хората идват при мен постоянно и ми казват: "Пич, ти си човекът, ти си барабанистът на Megadeth" и въпреки годините, феновете все още искат да видят и чуят класическия Megadeth. Постоянно ме питат дали ще се върна в групата и аз им казвам, че не зависи нито от мен, нито от Дейв. Ако феновете наистина го поискат, аз ще се върна. А феновете, наистина от доста време вече искат този състав на групата от началото да се събере отново. И мога да ти кажа от ситуацията, в която съм, че това рано или късно ще се случи. Дейв ще остане без идеи за песни и хората ще настояват класическия състав да се събере отново и да свири пред публика.

Тоест можем да очакваме и Марти Фрийдман да се върне?

О да, рано или късно и той ще се върне. Ще се случи, трябва да се случи. Както казах, феновете го искат. Ако погледнеш на другата страна и не обърнеш внимание на феновете, си е самоубийство за кариерата. Това ще е най-бързият начин да накараш хората да престанат да слушат музиката ти.

Кой е най-добрият и най-лошият ти спомен от годините в Megadeth?

Най-добрият спомен беше, когато ме наеха в групата, а най-лошият, когато ме уволниха. Знаеш ли, дори всички тези години, които минаха, аз все още сънувам за завръщането си на сцената с Megadeth. Как се качват в тур буса, как свиря с Дейв. Толкова време съм прекарал с тези хора, че те са ми като второ семейство. Имаше времена, в които имахме по 300 концерта на година. И имам сънища за това и се събуждам като по филмите потен и задъхан и осъзнавам, че това е само сън.

Феновете искат да знаят кой ти е любимият барабанист и китарист. Вече разбрахме за Джон Бонъм и Зак Уайлд.

Да, Зак определено ми е в топ 10. В днешно време вече не се срещат китаристи като него. Сегашните групи използват ефекти, процесори, направо изкривяват цялата музика. Ако тези нови китаристи ги изкараш от групата им и ги сложиш да свирят соло на сцена, те няма да успеят да изсвирят нищо. Истинският музикант може да свири навсякъде по всяко време. Това е едно от най-вълнуващите неща за Metal All Stars, че тези момчета ще излязат и ще свирят точно както трябва.

Послание към българските фенове преди турнето?

България, очаквай на сцената да се качат най-великите музиканти на всички времена. Аз знам за себе си, че ще ви заредя с толкова енергия, че ще подскачате от касата.