OffNews.bg

Конкурс за авторска приказка търси детските таланти

В момента се провежда най-голямото в света изложение на детски книги в Болоня. 54-тото издание на събитието разкрива последните тенденции в книжната индустрия и събира на едно място хиляди от най-видните писатели, илюстратори и издатели.

Уникалността на панаира се изразява в различните изложения и творческите прояви – голямата стена с визуализации на илюстрации, огромната книжарница с хиляди детски книги, идващи от цял свят и работещи творци, изпълнени с вдъхновение.

Българската издателка и илюстраторка Нуша Роянова е на мястото на събитието, за да разбере кои са последните тенденции в детското книгоиздаване и по какъв начин може да възбуди интереса на децата да надникнат по-дълбоко в приказния свят на героите.

„Впечатлява ме сблъсъкът, но и синергията между компютърните и класическите илюстрации, които ясно се открояват в момента. Мащабността на панаира показва, че децата продължават да обичат историите в книгите и е жива любовта към литературата.“, каза от Болоня Нуша Роянова.

Тя е инициатор на конкурс за детски приказки, а поводът е навършването на половин век от обявяването на 2 април за Международен ден на детската книга и 212 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен.

Организаторите на конкурса искат да привлекат вниманието към идеята, че доброто образование започва с добрите образи от приказките.

Конкурсът е подкрепен от „Мисия Образование” на Новините на NOVA и в него могат да участват всички на възраст до 18 г. За желаещите няма жанрови ограничения – всички феи, принцеси, животни, извънземни, земни и извънземни истории са добре дошли. Задължителни са само добрата писмена култура и крайният срок, който е 24 май.

Двигател на конкурса и член на журито е илюстраторката и издателка Нуша Роянова, която 20 години работи като графичен оформител и преподавател по изящни и приложни изкуства в България и САЩ. Своята подкрепа като член на журито дава и водещата на Новините на Nova – Невена Василева. Зад идеята повече деца и родители да съпреживеят вълнуващите срещи със света на книгите застава радио и телевизионният водещ – Драго Симеонов. Третият член на журито е гл. ас. д-р Юлия Йорданова, преподавател по детско книгоиздаване във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски".

„Когато споделих с мои близки за идеята за конкурса, първото, което ме попитаха, бе какви са критериите. Изтръпнах – колкото повече критерии, толкова повече ограничения. Най-важното е богатото въображение и усет към езика и добрата история“, споделя Нуша. Личната й мотивация е свързана едновременно с ролята й на човек на изкуството и на родител, който вярва, че всичко добро започва с приказките.

Най-добрите приказки ще бъдат издадени в сборник на издателство „Дъбови листа“, специализирано в българска детска художествена литература с авторски илюстрации. Ще има и много допълнителни награди.

Повече за конкурса може да прочетете тук.