OffNews.bg

Кит Харингтън: В киното има сексизъм спрямо мъжете, искат ни красиви и мускулести

Звездата от "Игра на тронове", Кит Харингтън, заяви, че във филмовата индустрия съществува сексизъм спрямо мъжете, пише "Гардиън", цитирайки "Съндей Таймс".

Той е съгласен, че отношението към жените в киното и телевизията също не е перфектно, но животът на красивите млади актьори не е толкова лесен, колкото хората си мислят.

"Мисля, че има двоен стандарт. Ако попиташ момиче: "Харесва ли ти да ви викат "миличка", а тя отвърне, че не ѝ е приятно, ще бъде напълно права. Обичам да мисля за себе си като за повече от едно красиво лице и хубаво тяло. Това е толкова изтощително. Да, понякога може да изтъкнете, че съм получил дадена роля заради външния ми вид, но сексизмът спрямо мъжете определено съществува. Нашата индустрия е пълна със сексизъм и към двата пола. По време на снимки, когато ме караха да се събличам, го усетих", казва той.

Коментарът на Харингтън обаче бе посрещнат с умерена доза насмешка. Феминистката блогърка Джезабел пише: "Мисля, че той описва чувството да бъдеш опредметен, което със сигурност не е феномен, присъщ само на един пол".

Журналистка на "Wrap" пък отбеляза: "Звездата от "Игра на тронове", Кит Харингтън, иска светът да разбере, че той е повече от много, много, много нелепо красив".

В последно време темата за сексизма в Холивуд нашумя, като много актриси възнегодуваха, че заплатите им са в пъти по-малки от тези на техните колеги мъже, които на всичкото отгоре получават много повече главни роли и нямат проблем с намирането на работа, дори като остареят.

В момента пък федералните власти в Щатите разследват Американския съюз за граждански свободи за практиката да наемат хора на работа спрямо пола.