OffNews.bg

Държавна гаранция за картини на стойност 7 милиона евро за изложбата на Франц фон Щук в София

Министерският съвет прие Решение за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция „Франц фон Щук" в Квадрат 500 на Националната галерия в София. Изложбата ще се състои от картини, които са собственост на музей „Вила Щук” в гр. Мюнхен в Германия и застрахователната им оценка е 7 537 000 евро.

Изложбата ще се проведе в Квадрат 500 на Националната галерия от 15.04.2024 г. до 13.10.2024 г.

Франц фон Щук е световно известен германски художник-символист, привърженик на естетиката на символизма и експресионизма, един от водещите художници на Сецесиона в Мюнхен и професор в Академията там.

В изложбата ще бъдат представени 12 броя картини, сред които са и най-известните произведения на художника: „Пазителят на Рая" и „Грях". Картините са създадени в края на XIX и първата четвърт на ХХ век. Те са част от германското културно наследство и са държавна собственост, притежание на музей „Вила Щук", гр. Мюнхен, Германия. Картините са с висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 7 537 000 евро.

Националната галерия притежава картината „Луцифер" (1980 г.), която е една от най-знаковите творби на Франц фон Щук. Това е и най-скъпата картина, която притежаваме като държава. Тя участва в множество международни изложби от 1972 г. до момента.През 2020 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art българските зрители видяха филма "Луцифер" на Мария Николова, която в момента се оценява на 30 милиона долара.

Изложбата „Франц фон Щук" е част от активните усилия, които полага Националната галерия да бъдат развивани сътрудничеството и обменът в областта на визуалните изкуства. Галерията издирва, събира, документира, съхранява, изучава и популяризира културни ценности в областта на българското и чуждестранното визуално изкуство с познавателна, образователна, научна и естетическа цел у нас.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Искате да знаете повече?

Франц фон Щук (на немски: Franz von Stuck) е германски художник, привърженик на естетиката на символизма и експресионизма, един от водещите художници на Сецесиона в Мюнхен и професор в Академията там. Неговият стил е основан на изключително владеене на композицията и е по-скоро скулптурен, отколкото живописен. Той има предпочитание към митологични и алегорични сюжети.

Негови бронзови малки пластики, изобразяващи атлетично телосложение, се съхраняват в музеи в Берлин, Будапеща и Хамбург. Сред най-известните му картини са Грях, Война (Мюнхен) Сфинкса, Разпятието, Изгубения Рай, Едип, Изкушение и Луцифер.