Супа от плъх - нова кулинарна мода в Мексико срещу махмурлук
В мексиканския щат Сакатекас става все по-модерно да се яде супа от плъхове, като дори местен политик прикани обществото да се храни с нестандартната гозба, за да премахне стигмата срещу изхранването с гризачи.
„Идеята ми е да се увеличи потреблението на полски плъхове, чисто животно, което не е свързано по никакъв начин със сънародниците си в канализацията", каза Гуадалу Флорес, представителка на законодателната власт.
Консумацията на супа от плъх идва от колониалното време в Сакатекас, щат , разположен в сърцето на Мексико. Пълна със зеленчуци като царевица и тиквички и подправена с риган, супата все повече се консумира в някои общности, а на места в кръчмите се предлага и като средство срещу махмурлук, но рядко участва в менютата на ресторантите.
По-възрастните хора смятат, че въпросното ястие притежава дори способността да лекува и отблъсква зарази.
„Супата има много високо съдържание на протеини и витамин. Месото от плъх наподобява това на заека, само че е по-ароматно”, смята Мануел дьо Хесус Мачис Патньо, професор в Автономния университет в Сакатекас, цитиран от "Гардиън".
Флорес също така изрази увереност, че вниманието би могло да съживи интереса към традиционното ястие и дори да предизвика вълна от кулинарен туризъм.
„Всеки, който е опитвал супата, иска още”, казва тя.