OffNews.bg

Белгиецът Де Хенд спечели осмия етап на Тура, Алафилип отново пое лидерството

Състезаващият се за "Lotto–Soudal" Томас де Хенд спечели осмия етап от тазгодишното издание колоездачната Обиколка на Франция. Белгиецът измина 200-километровото разстояние от Макон до Сент Етиен с време 05:00:17 часа.

Втори завърши Тибо Пино от отбора на "Française des Jeux" с 6 секунди изоставане. Трети остана Жулиен Алафилип (Quick Step) и си върна "жълтата фланелка" на лидер.

В генералното класиране французинът вече води с 23 секунди пред Джулио Чиконе (Trek–Segafredo), тъй като взе и 6 секунди бонификация за третото си място в днешния ден. Трети на 53 секунди зад него е Пино, следван от австралиеца Джордж Бенет от "LottoNL-Jumbo". Съотборниците в "INEOS" Герант Томас Еган Барнал пък са на малко повече от минута зад лидера.

Иначе днес Де Хенд постигна епична победа в етапа, който бе и най-интересният от началото на Тура. Белгиецът бе начело на колоната от самото начало и самостоятелната атака, която бе предприел, в крайна сметка се отплати във втората му етапна победа в кариерата му.

Миналогодишният победител Томас падна 15 километра преди финала. Все пак британецът успя да се възстанови бързо след близката среща с асфалта, което претърпя на един от завоите, и настигна основните си конкуренти, за да завърши също с групата на Чиконе.

Утре предстои деветият етап от обиколката. По време на националния празник на Франция ще бъдат изминати 170,5 километра от Сент Етиен до Бриу с едно изкачване от първа категория и две от трета.