OffNews.bg

Писмо до сестра ми, или когато президентът чака за автограф от Мама Нинджа

Не се случва всеки ден президент да поиска автограф от български автор върху новата му книга. Е, случи се тази седмица, когато в литературен клуб "Перото" Мария Пеева представи своята книга "Писмо до сестра ми". А Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.) изгледа цялото представяне, изслуша десетките въпроси на препълнената зала и пръв се нареди за автограф.

Не се случва всеки ден пред български автор да се извие опашка, на която читателите чакат 2 часа, за да вземат автограф.

И не се случва всеки ден от една книга само за седмица, още преди официалното й представяне, да бъдат продадени повече бройки, отколкото е целият тираж на повечето български книги.

Но всичко това си има обяснение. Мария Пеева е Мама Нинджа. Знаете я от великолепния сайт, който е в групата на "Офф медия" и който за краткото си съществуване събра толкова много приятели.

Мама Нинджа е една от съавторката на книгата. Другата е Люси Рикспуун, която също е уникална жена. Люси винаги си е мечтала да учи психология. В Софийския университет обаче я приели журналистика. Изучила я, работила като журналист, но когато й се отдала възможност да учи психология в САЩ, Люси заминала за там и сега е една от известните психолози в Америка.

А още по-уникална е историята на книгата. Мария и Люси се запознаха на живо само ден преди представянето на книгата. По време на цялото й написване са се познавали само виртуално. Срещнали се във Фейсбук, а писмата им ставали все по-дълги. В един момент преминали в литературна фикция. Разменяли си всеки ден по едно писмо от името на своите героини, а те все повече излизали от контрола им.

Авторките - Мария Пеева и Люси Рикспуун

Когато Мария Пеева направи сайтът Мама Нинджа и той стана хит в интернет от издателство Софтпрес се свързали с нея, за да й предложат да издаде статиите си в книга. Но Мария ги изненадала, когато им казала, че вече има готова книга - писмата с Люси.

А книгата е страхотна. Залата беше пълна не само с приятели на Мария и Люси, а и с читатели, които вече я бяха прочели, влюбили в нея и искаха да се запознаят с авторките.

Най-интересният въпрос беше дали от книгата ще стане филм. Според Мария ще стане и вече си е избрала кой да изиграе нейната героиня Радост - актрисата Елена Петрова. И точно това - тази година книга, догодина филм й пожела президентът Плевнелиев, след като взе автографа си.

Линк към книгата тук