OffNews.bg

Заплаха в Смолян: Спира санирането, ако на балотажа не бъде направен "правилният избор"

Мобилизацията на гласоподаватели преди балотажа на президентските избори доведе до "иновации" - от понеделник по входовете на няколко блока в Смолян се разпространяват съобщения, в които се отправя предупреждение, че програмата за саниране ще спре, ако не бъде направен "правилният избор" на балотажа, съобщава "Дарик".

Подобни „покани“ има разлепени жилищните блокове „Орфей” 1, 2 и 3 в областния град, като снимки от тях бяха разпространени в социалните мрежи. Във въпросните листовки се канят хората да гласуват с определен номер в бюлетината – 17 в неделя, тъй като, ако не го направят, имало опасност правителството да подаде оставка, което означавало край на санирането. „Поканите“ са пописани от „организатори на санирането“.

От БСП побързаха да обвинят ГЕРБ. С прессъобщение от червената партия обясняват, че местната структура на партията на Бойко Борисов се опитва да сплаши гражданите, ако не гласуват на балотажа за кандидат-президентската двойка на управляващите.

„В своята немощ от поражението на първия тур, в ход се пускат невероятни опити за манипулиране на гражданските изборни права“, се казва в съобщението на БСП – Смолян. „Освен липсата на най-елементарен разум, разлепената листовка представлява и нарушение на Изборния кодекс, поради което адвокат Милко Гавазов, пълномощник на Инициативния комитет за издигане на ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България, депозира жалба в Районната избирателна комисия в Смолян с искане да се разпореди премахването на „агитационните материали” и да се наложат санкции на виновните лица съгласно закона“, коментират още от БСП.

Заместник-кметът на Община Смолян Марин Захариев, който е и член на ГЕРБ, е категоричен, че става въпрос за провокация. „Ако не беше смешно, щеше да е жалко. Явна провокация в партизански стил“, коментира Захариев под една от снимките на въпросната „Покана“, които се разпространяват в социалните мрежи. „Моля, ако видите кой лепи подобни нелепици, сигнализирайте в щаба на ПП ГЕРБ“, призовава Захариев. "Като всяка уважаваща себе си партия ни е обидно, че някой може да подходи по такъв арогантен начин с хората. Гласувайте по съвест и убеждение!“, се казва още в коментара на заместник-кмета на Община Смолян.