OffNews.bg

Васил Терзиев иска предприемачи от цял свят да станат електронни граждани на София

Българската столица да бъде дигитализирана по модела на Естония, иска кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев.

По думите му дигитализацията в балтийската държава е помогнала за изграждане на прозрачен публичен сектор, който прави корупцията почти невъзможна. Прозрачността помага да се избегнат скриването на данни и корупцията в държавните органи, каза Терзиев.

Кандидатът посрещна в София за старта на кампанията си Лийна Вахтра - главен изпълнителен директор на Estonian e-Residency (естонско е-гражданство).

Лийна ми разказа, че благодарение на добрата репутация на страната, приходите от данъци са се увеличили, защото предприемчиви хора от цял свят днес стават електронни жители на Естония и създават свои компании там, добавя Терзиев.

В основата на всички обществени услуги в Естония стои единствено фокусът върху гражданите - това на практика означава, че животът на хората е по-лесен и по-удобен, казва още той.

Според индекса за възприятие на корупцията на Transparency International ние, българите, сме на 72-ро място в света, а Естония дели 14-то място с Канада и Исландия. Това е постигнато именно благодарение на дигитализацията, убеден е кандидатът на коалицията ПП-ДБ ("Спаси София").