OffNews.bg

ЦИК: Наблюдателите трудно могат да гласуват повече от веднъж

Наблюдателите могат да гласуват на място, различно от постоянният им адрес с удостоверение за гласуване на друго място, но то се предава при гласуване.

Това обясниха от ЦИК в отговор на въпрос може ли да се спекулира с тези разрешителни и наблюдателите да гласуват ня няколко места.

OFFNews получи сигнал и го подаде официално в ЦИК за мургави избиратели с кола с монтанска регистрация, които са гласували в 122 училище в столичния квартал "Лозенец".

Те са предоставили удостоверение от фондация "Младежка толерантност" на ДПС, че са се отписали от Монтана.

Нашият читател Димо Калайджиев подозира, че това е схема за многократно гласуване за една партия.

След като удостоверението се отнема, няма как да гласуват редовно в друга секция, обясни Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

По думите й документът за гласуване на друго място трудно може да се фалшифицира, защото е на специална хартия и има защити.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев напомни, че гласуването на повече от едно място е престъпление и се наказва по Наказателния кодекс.

ЦИК ще обяви има ли хора, пуснали вота си на две и повече места, но не днес. Не е ясно кога точно ще бъдат обявени тези данни.

Комисията е получила общо 120 сигнала и жалби до 15 ч. Сигналите за купуване на гласове са 8 и са предимно от Стара Загора, Хасково и Видин.