OffNews.bg

Цацаров поиска имунитета на кандидат за кмет, купувал гласове

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде свален имунитета на кандидата за кмет на хасковското с. Узунджово Деян Ванчев, издигнат от коалицията на кмета и кандидат за пети мандат Георги Иванов "За Хасково". 

Това съобщиха от прокуратурата. 

Районна прокуратура-Хасково провежда досъдебно производство за организиране купуването на гласове. От събраните в хода на разследването доказателства е установено, че Деян Ванчев от края на септември до 13 октомври при условията на продължавано престъпление е предложил на едно лице 30 лева и е дал на други 5 лица по 40 лева, за да упражнят избирателното си право в полза на коалицията, от която е издигнат. Установено е също, че в края на септември Ванчев е предоставил имотна облага на две лица, с цел последните да я предадат на други четири лица, притежаващи активно избирателно право, с цел да гласуват в негова полза и в полза на издигналата го коалиция, пише в съобщението на прокуратурата.

Деян Ванчев е регистриран с решение на ОИК Хасково от 19.09.2015 г. като кандидат за кмет на с. Узунджово, издигнат от коалиция. От деня на регистрацията си като кандидат за кмет Деян Ванчев се ползва с имунитет – срещу него не може да бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

Незабавно е уведомен главният прокурор, който внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение Деян Ванчев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършените от него престъпления против политическите права на гражданите.