OffNews.bg

Радан Кънев подава оставка след провала на вота

Радан Кънев подава оставка, заради резултатите на Нова Република на парламентарните избори.

Кънев ще се оттегли и като лидер на ДСБ, съобщи той на пресконференция в централата на партията. Според данните на ЦИК при 98.5% обработени протоколи коалицията получава 2.5% и не влиза в парламента. 

Аз вече подадох оставка като председател на Нова Република пред политическия съвет на коалицията и ще подам оставка и като председател на ДСБ пред националното ръководство, заяви Кънев. Няма да напусна българската политика, добави още той, като обясни, че ако е имало обединение вдясно, резултатите щели да бъдат много по-високи от прескачане на 4-процентовата бариера. По думите му разделението на десните избиратели е довело до преливане на гласове към ГЕРБ, за да не се върне БСП на власт.

Благодарим на хората, които ни подкрепиха. В една безнадеждна кампания, нашия екип постигна чудеса. Нашата оценка е, че сме увеличили минимум двойно резултата си в рамките на кампанията. Всеки, който е работи за Нова Република на тези избори трябва да е горд, че го е правил. Резултатите са негативни. Не постигнахме целта си да бъдем в парламента. Поздравявам ГЕРБ с постигнатата голяма политическа победа. Това не отменя разликите помежду ни. Без съмнение факта, че БСП няма да управлява е добра новина за България. Много ниския резултата на националистите и популистите е също добра новина.

Кънев каза, че остава в политиката и че не е подал оставка, за да не му бъде приета. Според него новият парламент изглежда стабилен, а Бойко Борисов би разполагал с "комфортно мнозинство", но едва ли щял да използва това, за да прокара важни реформи. Той коментира и определението на бившия член на ДСБ Петър Москов за "градската десница". По думите му това е "несериозно и означава политическо самозатваряне". 

„Моята оставка трябва да бъде разбирана и като жест на "Нова република" в името на единството на българската десница”, заяви Кънев и посочи вярата си, че обединението тепърва предстои. „Аз знам, че пътищата помежду ни не са затворени и аз ще продължа да работя за това”, каза Трайчо Трайков.

Мартин Димитров пък допълни, че дясна алтернатива ще има в България и ще има десни хора, които работят заедно, колкото и да е трудно. Той сподели, че това са били най-тежките избори, на които е участвал.