OffNews.bg

Кои кандидат-депутати са с досиета от ДС

Кандидат-депутати от почти всички партии участнички в изборите са били сътрудници на Държавна сигурност, показа проверка на Комисията по досиетата.

Кандидати на БСП, ГЕРБ, ДПС, ДОСТ, Движение за радикална промяна "Българска пролет" (на Велизар Енчев), Коалиция "АБВ-Движение 21", Обединените патриоти, "Воля", Коалиция КОЙ, Коалиция на недоволните и др. излязоха с "картончета" при проверката. Някои от тях като Жорж Ганчев и Георги Марков вече са известни като сътрудници на бившите служби, защото са били проверявани при предишни поводи.

От десните формации също изскочиха няколко имена при проверката. Това са Минчо Минчев - кандидат в Търговище от листата на Нова република, Светослав Желязков и Симеон Тодоров (кандидат-депутати съответно от Пловдив и Разград на РБ и Глас народен) и Николай Влаеско от листата на "Да, България" в Русе. Веднага след излизането на резултатите от проверката от формацията на Радан Кънев обявиха, че в листите им не могат да присъстват лица с ДС минало и изключиха Минчев.

Пълния списък на комисията по досиетата може да видите по-долу: