OffNews.bg

Как ще изглежда новият Европейски парламент

Как би изглеждал бъдещият Европейски парламент, ако изборите бяха сега, показват прогнозни данни, публикувани тази вечер от пресслужбата на ЕП.

Последните данни дават превес на най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи и ГЕРБ. Прогнозните данни сочат, че ЕНП ще вземе 28.23% от гласовете и ще има 212 от общо 751 депутатски места в ЕП.

Втора е групата на социалистите и демократите с 27.70% или 208 места.

Трета е ALDE (Алианс на либералите и демократите за Европа) със 7.72% (58 места).

Най-лявата партия Европейска обединена левица/Северна зелена левица (GUE/NGL) взема 7.06% (53 места).

Зелените вземат 5.73 на сто (43 места).

Евроскептиците от групата на консерваторите и реформаторите получава 5.33 на сто (40 места).

EFD са с 4.26% (32 места).

За други политически партии ще гласуват 8.79% (66 места).

Данните са получени въз основа на изследвания във всички страни-членки на агенция TNS Opinion.

Изчисленията за местата в Европейския парламент се основават на неизчерпателна извадка от седмични проучвания, проведени на европейско и национално ниво в 28-те страни-членки. Местата за всяка партия във всяка страна-членка са пресметнати, като са взети предвид разпоредбите на местния избирателен закон, включително начина на преразпределение на гласовете и избирателните прагове, ако има такива.

Представените резултати се основават на средната стойност от последните две или три проучвания във всяка страна-членка, когато датите на полевата работа са известни и времето между проучванията е не повече от 14 дни. Когато е невъзможно да бъде изчислена средна стойност, се взимат предвид само последните налични данни от европейско или национално проучване.

Изчисленията за местата в ЕП ще бъдат актуализирани всеки четвъртък на базата на проучвания, приключени до четвъртък на предишната седмица.

Партиите, които принадлежат към определена политическа група в ЕП или са членове на съответната европейска политическа партия, ще бъдат автоматично включвани към дадената политическа група.

Местата за партиите, които към момента имат представители сред независимите членове в Парламента, автоматично се включват към категорията „независими“.

Партиите, за които предстои да бъде определена тяхната принадлежност към политическа група, автоматично се включват в категорията „други“. Тази категория е разделена по равно между лявата и дясната част на политическия спектър в пленарната зала, за да не се дава предварителна оценка на тяхната политическа ориентация.

Европейските избори ще се състоят между 22 и 25 май във всички страни-членки.

Официално съставът на Европейския парламент ще бъде окончателно известен на учредителната сесия от 1 до 3 юли 2014 г.