OffNews.bg

Христо Иванов: Гнусна лъжа е, че отричаме Баташкото клане

Патриот е този, който върши работа, а не този, който се бие в гърдите и се занимава с това да плаши хората. Това заяви на среща в Благоевград председателят на “Да, България!” Христо Иванов.

Той коментира инсинуации в социалните мрежи и сайтове, свързани с интерпретации на българската история, приписвани на движението.

“... Прочетох нещо, което много ме ядоса. Пише, че сме отричали Баташкото клане. Искам да кажа за тая гнусна лъжа - и на хората, които смятат да го правят, защото има неща, които не се търпят. Има един човек, Натанаил Охридски и Пловдивски се казва, първият български владика на Охрид през Възраждането, който е вдигнал Кресненско-Разложкото въстание - и който е мой прачичо. Като отидеш в музея в Клисура и там е списъкът с хората, загинали на Зли дол, трима мои дядовци са там. По майчина линия в Пловдивско, Съединение сега се казва, тогава се е наричало Голямо Конаре, половината чета на тия, дето са направили Съединението, са мои дядовци - и баби, защото тази, дето е носила знамето, Делка Чардафонова, ми е пралеля. Та малко ми идва много да ми говорят такива неща”, заяви пред хората в Благоевград Христо Иванов.

Той уточни, че "Да, България" говори за родолюбие, а не за патриотизъм, защото тази дума твърде много се е изхабила и опошлявила.

"Аз родолюбието го разбирам да свършиш работа на България, аз родолюбието го разбирам да мислиш за бъдещето и за децата на България, не да вадиш кости и да плашиш хората и да ровиш в миналото”, коментира той.

Известният актьор Веселин Калановски, водач на листата на “Движение Да България” в Благоевград заяви, че за определена категория хора “патриотичното начало е да си откриеш предизборната кампания в Москва”. 

“Има един председател на ВМРО, който е наследствен потомствен агент на ДС, защото и баща му е такъв, това патриотизъм ли е. Играя в зала “Яворов” Левски. Това е моят патриотизъм, ако искате да се запознаете с него, елате. Защото думите на Левски изхвърлят от терена тези патриоти, които се правят на големи българи. Само че те не искат да ги четат”, каза Калановски.