OffNews.bg

"Да, България" победи РБ, ДОСТ не влиза в парламента

Две неща са сигурни при обявените от ЦИК данни към 05:00 ч.: "Да, България" изпреварва Реформаторския блок и ДОСТ категорично не влиза в парламента.

При обработени 68.56% от секционните протоколи "Да, България" получава 3.34% и се класира на шесто място, а РБ са седми с 3.08%.

Подобен резултат опроверга социологическите проучвания от последната седмица, които поставяха РБ като формация, която е на границата да влезе в парламента. Оказва се, че РБ не само няма шанс да влезе в следващото Народно събрание, но и търпи поражение от коалицията, водена от Христо Иванов.

Вероятно процентът на "Да, България" ще се повиши още малко, тъй като остават секциите в САЩ и Канада, където резултатът й е много над средното на национално ниво.

"Да, България" има изключително силно представяне във Великобритания, Германия и САЩ, като в множество секции е втора след ГЕРБ при вота в Европа и САЩ. 

От чужбина "Да, България" набира 10%, докато РБ едва 2,8%.

Вече е ясно, че ДОСТ със сигурност остава извън парламента. Към 5 часа ДОСТ събира 2,71% (65 363 гласа), а от Турция се чакат резултатите едва от 3 секции, от които няма как да дойдат повече от 2000 гласа. Най-много още 15 000 са възможните гласове от България, така че партията на Местан едва ли ще прехвърли и 3%.

"Воля" на Марешки продължава да е на кантар и влизането й ще е под въпрос до последния момент. В продължение на цялата нощ резултатите й падаха. Към 5 часа "Воля" получава едва 4,08%. 

Информацията отразява моментната картина към 05:30 ч. Крайните резултати от парламентарните избори 2017 г. четете тук.