OffNews.bg

Борисов: Доган отваря вратите за следизборни коалиции към патриотични формации

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изненадващото предизборно послание на лидера на ДПС Ахмед Доган.

„Когато говори Доган, се опитвам да чета между редовете. За всички е видно, че турците продължават да са в управлението се опитват да налагат дневния ред, държи се тон, който в никакъв случай не е европейски. Европа се обвинява във фашизъм, да се плаши Европа с отваряне на границите и пускане на бежанци... България би изпитвала най голям страх от бежански потоци. Колкото и да е укрепена границата ни, като дойдат на границата мъже, жени, деца – ще се стреля по тях ли, със сълзотворен газ ли ще ги гоним, какво. Това за България е сериозен проблем. А Доган хваща това като е реална опасност“, коментира Борисов.

Той повтори, че чете всички изказвания на почетния председател на ДПС между редовете и този път си е извадил два извода.

„Първо, той казва – ДПС в мое лице, е патриотична формация, която, ако стане такъв проблем, българските турци ще застанат на позиция срещу подобни политики и в това отношение – ние сме също патриотични. Така той отваря врата за следизборна коалиция с партиите с патриотична насоченост, защото стъпват на една база за запазване на България от подобни интервенции, сиреч сближаване на позиции с много от партиите, които мислят така.

Не искам да си мисля, че това е намек към самите Патриоти или БСП, но във всички случаи, когато се води спорът между българските мюсюлмани дали са от ДПС или ДОСТ – е по-различно от един християнин и един мюсюлманин“, обясни изводите си лидерът на ГЕРБ.

След това Борисов изтъкна, че докато ГЕРБ са управлявали, са отчитали, че Турция е огромна държава. „Холандия, Германия, Дания са далече, но ние сме на границата – като съседи ние търсим нормални стратегически отношения. Какво правех аз - отивам в Истанбул, говоря с Ердоган, външния министър и от там директно кацам и говоря с австрийския канцлер, със САЩ. Така че дипломация и умерен тон и резултатите за България са повече от добри“, каза в заключение Борисов.