OffNews.bg

Защо ни са още 200 млн. евро заем, щом имаме 12,7 млрд. лева резерв

Преди ден парламентът гласува нови 200 млн. евро външен заем, въпреки че имаме 12,7 млрд. лв. фискален резерв. Логично идва въпросът - защо ни е този нов дълг като имаме такъв голям фискален резерв?

Новият заем в размер на 200 млн. евро е от Банката за развитие на Съвета на Европа. Обяснението е, че с парите ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по някои от оперативните програми.

Възможно ли е фискалният резерв да е висок само на хартия?

Колко е свободната част от него, с която държавата реално може да разполага?

Повечето от парите в резерва са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят други плащания и предстоящи падежи по вече взети заеми.

Фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. и това ограничение се прилага от години.

Като част от фискалния резерв се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел.

Всъщност повечето от фискалния резерв са пари, които са вече с определено предназначение и всеки нов разход трябва да има определен икономически смисъл.

Така че трябва много да се внимава с неумерените искания към бюджета за харчове на вересия, защото това води до нови заеми.

А може би това е подготовка България да тегли нов още по-голям външен заем.

В същото време едни от най-големите инвеститори у нас в писмо до правителството обръщат внимание, че България изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа.

Има редица фактори, които спират инвеститорите да изберат България.

Затова през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са сравнително малко.

А работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има реформи и работеща съдебна система.

Отново чуждестранните инвеститори ни алармират, че икономиката в България е изправена пред проблеми. Писмото е подписано от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група, както и от сдружението "Конфиндустрия България".

Добре е да се замислим! Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре.