OffNews.bg

Вдигат 60-метрова кула до входа на зоопарка в София

Нова 60 метрова кула ще се появи на кръстовището на Симеоновско шосе и бул. Г. М. Димитров край границата на столичния квартал Лозенец. Отсрещната сграда покрай зоопарка до 30 м. вече се строи. Това съобщи блогърът Боян Юруков във фейсбук.

Градоустройствената заповед е от преди два дни и изменя териториалния план от пределно допустимите до 10 метра или 3 етажа на 60 метра или 18 етажа. Също така се обединяват 8 парцела, за да може да се застрои такава разгъната площ.

Кметът на Лозенец Константин Павлов и други граждани са изпратили възражения срещу проекта и е имало преработване, което обаче не е довело до намаляване на височината или размерите на сградата като цяло.

"Площта отсреща, която маркирах в червено, е част от Южен парк, но е била продадена и/или реституирана. Как това е станало мисля, че всички знаем. В голямата си част се състои от частни имоти с ниски сгради и автосервизи. Очаква се по аналогичен да се измени с градоустройствена заповед "магически" махайки лимита за височина по модела на Артекс и за се появят подобни кули в най-скоро време. Всички бързат преди да заработи СОС общо взето", пише Юруков.