OffNews.bg

Въвеждат по-строги норми за производството на алкохол

Правителството одобри проект на нов Закон за виното и спиртните напитки, изготвен съвместно от Министерство на земеделието, храните и горите и Министерството на икономиката.

Промяната му е свързана с необходимостта от изпълнение на препоръки от страна Европейската комисия (ЕК) по отношение на конкретни разпоредби, които водят до разминавания между действащото право на ЕС и прилагания закон в момента у нас.

Ще се регулират по нов начин обществените отношения, свързани с условията и реда за производство, преработка, търговия и контрол на гроздето за вино и спиртни напитки, както и управлението и контрола на лозаро-винарския потенциал.

Включени са разпоредби, съгласно които продуктите от лозаро-винарския сектор следва да се произвеждат по правила за енологичните практики и ограничения. Етикетирането на продуктите ще бъде съобразено с промените в действащата в областта европейска правна рамка. Целта е да се гарантира общественото здраве и очакванията на потребителите по отношение на качеството и производствените методи.

Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет.

С проекта на новия нормативен акт ще се предотвратяват нелоялни практики, за да се постигне прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки. Установяват се специфични определения и изисквания за ракия, мастика, и дестилатите за тяхното производство. Тези определения подчертават традиционния характер на българските напитки и по-специално на ракията. Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание.