OffNews.bg

Валери Симеонов се обяви за отпадане на класа към работната заплата

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за отпадане на класа за прослужено време към работната заплата и да се изработи механизъм за определяне на минималната такава след среща с работодателските организации.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време за да го получават", обясни Симеонов.

На срещата в Министерски съвет не присъства шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, който е в тежък конфликт със Симеонов през последните седмици заради БМФ.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал клас прослужено време дискриминира младите служители.

"Трябва да се поощрява производителността на труда, а не мързела", аргументира се той.

Велев отрече тази мярка да е свързана с намаляване на доходите на работещите.

"Не предвиждаме и не предполагаме, и не целим понижаване на доходите като отпадне класа. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата. Всички хора да запазват доходите си такива, каквито са към тази дата и от там нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, в продажбите и т.н.", каза Велев.