OffNews.bg

"Турски поток" ще струва около 19 млрд долара

Около 19 млрд долара е стойността на проекта за газопровода "Турски поток", който Русия ще изгради с Турция, съобщиха турски източници.

18 млрд долара са очаква да се инвестират за трасето под Черно море и останалата част от сумата да отиде за трасето по суша. Специалисти обаче отбелязват, че изчисленията са приблизителни. 

"Турски поток" бе договорен при посещението на президента на Русия Владимир Путин в Анкара и се предвижда да бъде с мощност 63 млрд кубически метра газ годишно, от които 50 млрд ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

910 км от трасето ще преминават под Черно море, като 660 км ще вървят по трасето на анулирания проект "Южен поток". 260 километровото трасе по суша ще преминава през турска Тракия и ще стига до турско-гръцката граница.

Припомняме, че преди дни в изявление на Путин след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща стана ясно, че все пак руски газ може да потече и към България. Това може да стане като Русия прокара газопровод към България по Черно море, който всъщност ще бъде разклонение от планираната тръба към Турция.