OffNews.bg

Трайков: Категорично някой не иска да имаме алтернативно трасе за доставки на газ

Категорично някой не иска да имаме алтернативно трасе за доставки на газ. Вижда му се краят вече, но дори сега, когато е критично важно да имаме друг доставчик, има неохота и избутване. Сериозно трябва да се провери от гръцките и българските служби дали наистина са толкова обективни тези технически проблеми.

Това заяви кметът на софийския район Средец и бивш енергиен министър Трайчо Трайков пред БНР. Днес премиерът Кирил Петков и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изразиха надежда, че до месеци ще бъде готова интерконекторната газова връзка България - Гърция.

Според Трайков е ясно, че България ще има алтернативно трасе, но има голямо значение в търговско изражение дали 6 месеца по-рано или по-късно ще се случи т.нар. гръцка връзка:

"Цените на азербайджанския газ и на руския се формират по различни формули. Има периоди, в които по-евтин е единият, а в други периоди по-евтин е другият."

По думите му и без мораториум на цените на тока, парното и водата пак е можело да се намери начин да не се повишават. По думите му мораториумът беше наложен в една ситуация на цайтнот (бел. ред. пр. от немски: Zeit – „време“, Not – „необходимост“):

„Правителството току-що беше станало правителство, КЕВР взе някакви решения, като не бяха отчели достатъчно всички възможности за ребалансиране на системата, хората се малко паникьосаха от всички посоки. ГЕРБ предложиха този мораториум. И сега не мога да си обясня как е възможно да се гласува мораториум с техническа грешка. Явно объркването е било голямо. След това беше взето по-добро решение."

Трайчо Трайков смята, че единствената функция на мораториума е да даде "технологично време за спокойствие" и няма да се наложи бъде изпълнен пълният му тримесечен период.