OffNews.bg

Повече от 300 са кандидатите за 3000 лева стартова заплата

Над 300 кандидати подадоха документи за подбор на кадри за авиодиспечери, съобщиха от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение".

Пролетната сесия за подбор на кадри за една от най-високоплатените професии у нас приключи на 20 април, но приемът на документи продължава и през следващите месеци, като желаещите ще бъдат включени в есенния подбор.

Изпитите по английски език вече се провеждат в София, Варна и Бургас. На 2 май предстои първа част на тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test), а успешно преминалите кандидати, ще получат известие на електронната си поща за следващите етапи - проверка за медицинска годност, практически  упражнения на симулатор и заключително интервю.

Работата на ръководителите на полети е изключително отговорна, тъй като след кризата между Киев и Москва значителна част от въздушния трафик между Европа и Азия се пренасочи над българското небе. 

Стартовото възнаграждение на авиодиспечерите в България е около 3000 лева. Полагат им се пари за храна, гориво, карта за градския транспорт, допълнително здравно осигуряване, безплатни почивки на море и планина, извънредни отпуски и други бонуси.