OffNews.bg

Под натиск: Японският гигант Toshiba се разцепва на три компании

Японският конгломерат Toshiba потвърди плановете си да раздели компанията на три отделни бизнеса. Те ще са с фокус инфраструктура, полупроводници и устройства.

Компанията е подложена на нарастващ натиск от инвеститори да направи промени след избухването на скандала от 2015 г. за счетоводни манипулации.

Тази седмица американският гигант General Electric обяви предприемането на подобна стратегия, която ще доведе до разделянето на компанията.

Според плана "Тошиба" ще създаде две отделни дружества - нейните подразделения за ядрената енергетика и инфраструктура ще са в обща компания, а чиповете и подразделенията за твърди дискове ще са в друга. Трета ще притежава 40.6% дял в пpoизвoдитeля нa чипoвe Kioxia Holdings Corp.

Очаква се реорганизацията да приключи до втората половина на 2023 г.

Toshiba е една от най-старите и най-големите японски компании. Бизнесът й се простира от ядрената енергетика, през асансьори до харддискове и полупроводници. За финансовата 2020 г., приключила в края на март 2021-а, конгломератът постигна над 3 трилиона йени (26 милиарда долара) продажби.

През 2015 г. изпълнителният директор и президент Хисао Танака подаде оставка, след като Toshiba обяви, че със счетоводни трикове печалбата на компанията е била надписана с повече от милиард долара.