OffNews.bg

Окончателно: Водата в София поскъпва с 18 процента

Водата в София ще поскъпне с 18 процента от първи април. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от Нова тв. 

Решението е взето на закрито заседание в сряда, но все още не е публикувано. 

Така цената на водата в столицата ще се увеличи до 2,16 лева за 1 куб. м - с 34 стотинки повече в сравнение с настоящата цена.

Първоначално от „Софийска вода" поиска повишаването да е 30%, но от КЕВР обявиха, че то трябва да е с не повече от 18%. 

Въпросът за поскъпването на водата в София трябваше да се реши окончателно в края на февруари и да влезе в сила от 1 март. От КЕВР обаче върнаха проекта за преработване. 

В проекта е включено и постепенно увеличаване на цената през следващите години, като до 2021 г. тя трябва да скочи с общо 47%. 

По време на обсъждането на предложението за увеличаване на цената с 18% потребителиските и гражданските организации обявиха поскъпването като непосилно за повечето софиянци и предупредиха за започване на протести след поскъпването на водата.

Против поскъпването на водата се обяви и кметът на София Йорданка Фандъкова, която посочи, че толкова значително поскъпване е необосновано.

Днес енергийният регулатор обсъжда поскъпването на тока за бита. 

Според разчетите цената на електроенергията трябва да скочи с 1% от април. Причината е поскъпването на природния газ с близо 30%.

Следващата седмица КЕВР ще реши и с колко ще се увеличи цената на парното и топлата вода след скока на цената на природния газ.  Очаква се увеличението да е с до 38%, като за София, Пловдив и Варна увеличението ще е с около 22%.