OffNews.bg

НСИ предупреди, че БВП намалява

Брутният вътрешен продукт намалява, сочат публикувани днес експресни данни на Националния статистически институт.

През второто тримесечие на 2013 г. БВП намалява с 0,1% спрямо първото тримесечие на 2013 г. и в номинално изражение достига 19.321 млрд. лева. Данните днес потвърди и европейската статистическа служба Евростат.

Най-голям дял формира секторът на услугите (61.2%), следван от индустриалния (32.9%) и аграрния сектор (5.9%), се посочва в съобщението на НСИ. По техни данни БВП се увеличава с 0,2% спрямо същото тримесечие миналата година.

Ръстът през първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2012 г. беше нулев.

Ако и през третото тримесечие икономиката не отбележи ръст, това ще означава рецесия.

Данните на НСИ се основават на налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и на модели за поведението на компонентите в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация, поясняват от Статистиката.

Разработените експресни оценки за второто тримесечие на 2013 г. са подготвени в срок от 44 дни след отчетния период. Те включват стойностен обем в текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Официалните данни на НСИ ще бъдат публикувани на 4 септември.