OffNews.bg

Не търгуваме с териториите си! Киев отговори на предложението на бразилския президент

Украйна не търгува с териториите си. Това написа във фейсбук говорителят на украинското външно министерство Олег Миколенко по повод предложението на бразилския президент Инасио Лула да Силва Киев да даде на Русия Крим, за да прекрати войната.

"Украйна оценява усилията на бразилския президент за намиране на решение за прекратяване на руската агресия. В същото време трябва да сме наясно: Украйна не търгува с териториите си. Няма правна, политическа или морална причина, поради която да отстъпим дори и сантиметър украинска земя", подчерта Николенко.

Той подчерта, че украинската позиция остава непроменена - всички посреднически усилия за възстановяване на мира трябва да се основават на зачитане на суверенитета на Украйна и пълно възстановяване на териториалната ѝ цялост в съответствие с принципите на Устава на ООН.

На 6 април бразилският президент Инасио Лула да Силва предложи да се даде Крим на Русия, за да се сложи край на войната. Според него, ако Украйна се съгласи да отстъпи полуострова, войната ще приключи.

"Може би ще обсъдим Крим. Зеленски също не може да иска всичко. Светът се нуждае от мир. Трябва да намерим решение", заяви бразилският президент.

Бразилия е партньор на Русия в БРИКС, но страната обяви, че ще изпълни задълженията си, произтичащи от Римския статут и издадената от Международен съд в Хага заповед и е готова да арестува президента на Русия Владимир Путин.

Така Бразилия стана втората страна от БРИКС след Република Южна Африка, която обяви, че ще изпълни заповедта от Хага.