OffNews.bg

НАП отговори на заведенията: От 6886 подпомогнати фирми се проверяват 861

Националната агенция по приходите отговори на заведенията, според които НАП е започнала "масов натиск за връщане на суми", получени от българския бизнес като подкрепа. 

По-рано днес Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с позиция, че НАП си иска получените от заведенията помощи ведно с лихвата. "Липсват каквито и да било основания да се начислява законна лихва при положение, че в случай на неправилно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на НАП", заявяват БАЗ и СЗБ.

От Агенцията по приходите отговарят, че от подпомогнатите 6886 фирми, се проверяват 861, а 66 от дружествата не са представили отчети за разходите. 

Национална агенция за приходите извършва проверки на 861 фирми, получили финансова помощ по първа и втора фаза на програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. Общо по двете фази са подпомогнати 6886 дружества, като 4622 са от ресторантьорския бизнес. Проверките целят да установят дали са спазени всички изисквания и условия за получаване на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в пълен размер и изразходвани по предназначение, допълват от НАП.

От ведомството обясняват, че 66 от проверяваните дружества не са представили отчет за изпълнената дейност, описание на извършените разходи и декларация за липса на друго публично финансиране. В случай че фирмите не подадат отчет и декларация за липса на друго публично финансиране, разходите няма да бъдат верифицирани и ще се наложи дружествата да възстановят получената помощ.

От позицията на НАП става ясно и че фирмите, които подлежат на проверка, са получили уведомление.

„В договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата, е предвидено НАП да извършва последващ контрол на крайните получатели на помощта и е предвидено неправомерно получени средства, недължимо платени и надплатени суми да бъдат възстановявани ведно с лихвите от датата на получаване на средствата до датата на възстановяването им“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.