OffNews.bg

МФ обясни откъде идва новият милиард за санирането на Лиляна Павлова

Финансовото министерство обясни откъде идват милиардите, които вчера правителството щедро раздаде за безплатно саниране на частни домове и за плащане на задълженията ни към "Росатом" по загубеното арбитражно дело за АЕЦ "Белене".

Бюджетният излишък към края на ноември се очаква да бъде в размер на 3 466,6 млн. лв. (3,9% от прогнозния БВП), обяви ведомството на Владислав Горанов.

За сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен дефицит по КФП в размер на 406,4 млн. лв. (0,5% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 4,4 процентни пункта.

Факторите за подобрението са по-високите приходи и по-ниското усвояване на капиталовите разходи. Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по КФП е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1,8% от прогнозния БВП, уточняват от финансовото министерство.

Приходите и помощите по КФП към края на месец ноември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 31 135,2 млн. лв. (94,3% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2015 г. се отбелязва ръст от 2,059 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2 382,8 млн. лв., докато грантовете от Европейския съюз (ЕС) са по-ниски. Изпълнението на годишния разчет при постъпленията от ЕС е 110,8%.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2016 г. се очаква да бъдат в размер на 27 668,6 млн. лв., което е 79,5% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 29 482,5 млн. лева.