OffNews.bg

Менда Стоянова: Василев фалира КТБ, голяма част от кредитите няма да бъдат върнати никога

КТБ е управлявана като пирамида. Ясно е кой я фалира - това е Цветан Василев и ръководството на банката.

Това заяви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, по БНТ по повод думите на Василев пред съда в Белград, Сърбия по време на заседание по делото за екстрадицията му.

"Казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", заяви Василев след заседанието, проведено на 16 март.

Стоянова уточни, че от доклада за фалита на КТБ става ясно, че банката е управлявана така, че рано или късно да фалира. 

Василев говори за повода, за момента, в който е влязла прокуратурата и са иззети документи. Но това е на повърхността, това е поводът, но документите показват, че е управлявана като пирамида, допълни Стоянова. Високи лихви, привличане на депозити, с тях са раздавани кредити, повечето от които за съжаление са инвестирани в непечеливш бизнес. За да не бъдат категоризирани като лоши кредити, са давани нови заеми на нови фирми за погасяване на предишните, обясни схемата Стоянова. От думите й стана ясно, че "голяма част от парите са изхарчени и никога няма да бъдат върнати". 

Надявам се сръбският съд наистина да действа по закон, Цветан Василев дължи много отговори и е добре да има възможност да ги даде, коментира тя очакваната екстрадиция на Цветан Василев, който вчера се изправи пред съда в Белград.