OffNews.bg

МЕ: Преговорите за газ с Турция напредват изключително бързо

Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция напредват изключително бързо, твърди Министерството на енергетиката след съботна среща между служебния енергиен министър Росен Христов с ръководството на турската държавна енергийна компания "Боташ" турския министър Фатих Дьонмез.

Христов бе гост на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул.

Очаква се другата седмица да бъдат приключени основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на Боташ, пишат още от МЕ.

Това е втората среща, която провеждат двете страни, след като президентът Румен Радев бе на официално посещение в Турция на 9 декември. Сред темите за сътрудничество, които той обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, основна бе и енергетиката.

Министър Христов бе придружен от директорите на "Булгаргаз" - Деница Златева, на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов, и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

От Турция Христов замина за Болград, Украйна, където ще предостави помощ за българите, които са 70% от населението на града.