OffNews.bg

Любомир Дацов: Инфлацията е като горски пожар - ще си вземе своето и сам ще угасне

Инфлацията е като горския пожар - трудно може да се угаси, можеш само да се молиш да не се разпростре. Той трябва да си вземе своето, да изгори площта, на която е възникнал, и сам ще си угасне.

Това определение даде финансовият експерт Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, пред БНР.

Според него бюджетът изобщо не е антиинфлационен. Напротив - създава предпоставки за задържане на инфлацията по-дълго време.

Дацов недоумява и защо трябва да има актуализация на бюджета от 1 юли.

"Няма никаква причина, освен чисто политическата - желанието да се харесаш на хората. Друга причина за актуализация на бюджета по средата на годината аз трудно мога да видя. Тревожи ме това, че тази актуализация дори не е свързана с някакви структурни реформи и малко яснота какво смятат да правят управляващите в различните сектори", коментира експертът.

По думите му няма никаква връзка между промяната на държавните харчове и войната в Украйна - нито като политика, нито структурни мерки.

"Отражението на войната е по много други канали, включително политическите решения на управляващите, защото част от тези решения са свързани с по-високата инфлация, която съществува в момента в зоната", обясни Любомир Дацов.