OffNews.bg

Китайци ще пълнят курортите вместо руските туристи

"Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива от руските туристи. Mиналата година сме били посетени от 16 000, догодина вече очакваме 216 000 китайци", прогнозира в ефира на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Китайците сега откривали ски спорта у нас, но затова пък преоткрили в България атрактивна европейска дестинация.

Днес в министерството на туризма е подписано споразумение с председателя на Китайската туристическа национална администрация Дзиндзао Ли за двустранно сътрудничество.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристически поток в Европа. Според прогнозите техният брой ще достигне 12 млн. души през 2019 г.

Традиционно китайците пътешестват в периода май-октомври, като 90% от пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население в Китай към пътуванията, обясни Ангелкова.

"Зимният сезон завършва с ръст на чуждите туристи от 9.2%. Най-важната задача пред министерството е да се облекчи визовият режим, както и вторият лифт на Банско да стане реалност", посочи министърът.

За лятото Ангелкова призова с общи усилия туроператори и ведмоство да станат конкурентоспособни, а общата цел, която да си поставят, е да привлекат не само нови чужди туристи, но и да създадат пазар за българите.