OffNews.bg

Хампарцумян: Ако запазим лева сега, хората ще се наредят на опашки да обръщат парите си в евро

Икономиката ни расте. Не толкова добре, колкото би могла, но все пак расте. Добре се справихме с пост-ковидните ограничения, както и с ефектите на войната в Украйна.

Това заяви финансистът Левон Хампарцумян по Nova news. По-малкият пазар обикновено е по-скъп, обясни той цените в страната ни. И подчерта, че в икономиката има закономерности, с които е безсмислено да се бориш. 

Според Хампарцумян, ако референдумът, искан от "Възраждане" бъде проведен, и искането за запазване на лева сега спечели, това означава крах на пазарите за външен дълг. „Хората ще се наредят на опашки да си обръщат левовете в евро, да са готови за 40 и някоя година”, каза Хампарцумян. 

„Формулирането на въпроса за референдума е гигантска демагогия”, каза финансистът. Въпросът на партията за допитване до народа е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

„20 г. от днес в политически и икономически смисъл е вечността. Никой не може да направи точна икономическа прогноза. И за 5 г. не може да направи”, каза Хампарцумян.