OffNews.bg

Фаворитът за гуверньор на БНБ на представяне пред БСП

Фаворитът  на ГЕРБ за гуверньор на БНБ Димитър Радев бе представен на ПГ на БСП от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в парламента. Предстои и среща с депутатите от ДПС.

След представянето председателят на бюджетната комисия напълно отрече информацията в някои медии, че има втори кандидат за наследник на Иван Искров.

"За момента г-н Радев е единственият ни кандидат и не съм чувала да има втори", заяви Стоянова пред журналисти. 

От първата опознавателна среща между БСП и кандидатът за управител на най-голямата финансова институция у нас станало ясно, че Димитър Радев е "компетентен", но тепърва от столетницата ще "преценяват специализираната компетентност и волята му".

"Поставиха се различни важни за нас въпроси по отношение на защита на обществения интерес за дейността на управителя, както и въпроси за развитието на финансовия и банков сектор у нас, вкл на европейско ниво. Обсъдихме и темата как би се действало при кризата по отношение на КТБ. Поставиха се и въпроси за развитието на банковия сектор като цяло, както и за развитието на Фонда за гарантиране на влоговете и начините за конструиране", заяви соц.депутатът Янаки Стоилов след срещата и допълни, че много е важно дали определеният кандидат ще се ангажира с определени действи по отношение на защита на обществения интерес чрез дейността на управителя и на управителния съвет на БНБ.

Все още няма решение дали БСП ще има свой кандидат.