OffNews.bg

Депутатите ще гласуват бюджетите на НЗОК и НОИ

Парламентът ще разгледа на извънредно заседание днес бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО), с който оперира Националният осигурителен институт (НОИ) на първо четене.

Проектобюджетът на Касата е в размер на 3,155 млрд. лв. или почти толкова колкото тази година, като се включат двете актуализации през 2014 г.

С 16 млн. лева е увеличен фондът за възнаграждения в Спешната помощ, има предвидени повече пари за заплати в психиатричните болници.

6 млн. лв. повече ще бъдат отпуснати на Фонда за лечение на деца, а 5 млн. лева повече ще има за ин витро процедури, финансирани от държавата.

В проекта на Закон за бюджета на ДОО също се предвижда запазване размерите на осигурителните вноски за НОИ.

Вчера депутатите приеха държавния бюджет за 2015 г. на първо четене с гласовете на управляващото мнозинство от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Против гласуваха БСП, ДПС, "Атака" и Българският демократичен форум.

От ГЕРБ признаха, че показателите в бюджет 2015 са планирани изключително консервативно – 0.8% растеж на БВП, 11.7 коефициент на безработицата, средногодишна инфлация – 0.1%, ускорен растеж на стоки и услуги до 2.9%.

Проектът за бюджет за 2015 година предвижда още дефицит до 3% от БВП и забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%.

Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв. Не се предвиждат промени в данъците.

Минималната работна заплата ще се увеличи от с 20 лева до 360 лева, а от 1 юли - с още 20 лева до 380 лв. Първоначално беше предвидено замразяване на минималното възнаграждение, но Горанов склони на отстъпки.

Залага се и вдигане на възрастта и стажа за пенсионирате. Все още се обсъжда дали скокът да е с по 4 месеца годишно за мъжете и жените или на по-малки стъпки.