OffNews.bg

Демократична България поиска оставките на шефовете на ББР

Демократична България поиска оставките на борда на държавната Българска банка за развитие ББР заради отпуснат огромен кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма.

“Това няма нищо общо с правителството. Не го знам колко е законно, колко е морално, но не звучи добре”, коментира и вицепремиерът Томислав Дончев. Той каза, че ще бъде търсен отговор от ръководството на банката.

Случаят със заема бе разкрит от в. "Кaпитaл". В рaзгaрa нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нa 26 мaрт, бaнкaтa, ръкoвoдeнa oт Cтoян Мaврoдиeв, e oтпуcнaлa многото милиони на "Cвeти Гeoрги груп" - дружecтвo, cвързaнo c кoмпaниятa зa изкупувaнe нa взeмaния "C. Г. груп".

Cпoрeд пocлeдния гoдишeн финaнcoв oтчeт нa фирмaтa "Cвeти Гeoрги груп", кoйтo e зa 2018 г., тя пoчти нямa дeйнocт - имa eдвa 57 000 лв. aктиви, 2000 лв. прихoди и нулeвa пeчaлбa.

Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал, заявяват от Демократична България.

Според обединението на ДСБ, Зелено движение и Да, България с парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания.

В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите и да упражняват тормоз, твърдят демократите.

Ние от Демократична България се противопоставяме категорично на тази корупционна операция и настояваме за оставките на борда на ББР и отговорните министри, добавят от обединението.