OffNews.bg

Дават летище София на концесия за 35 г.

Правителството дава Летище София на концесия за срок от 35 години. Очакваните приходи за целия период са 1.2 млрд. лева. 

Това обяви транспортният министър Ивайло Московски. Плащанията ще започнат с твърда начална сума, с която ще бъдат покрити дълговете на БДЖ. Към софийското летище вече са проявили интерес фирмите, които оперират на летищата във Франкфурт, Мюнхен и Цюрих.

„От самото начало стратегията ни е парите от концесията на Летище „София“ да отидат за дълговете на БДЖ. Многократно съм обяснявал, че това е процес, който върви в няколко направления – в момента сме в процедура в Брюксел по нотификация за държавна помощ за БДЖ. Физически дори да разполагаме с парите, които са необходими за погасяване на задълженията, ако я нямаме тази нотификация е нарушение и нерегламентирана държавна помощ. Затова тези процеси сега ще се движат паралелно“, обясни министър Московски пред журналисти след заседанието на Министерски съвет.

Срокът за подаване на оферти ще бъде до края на септември. По думите на Московски, почти всички европейски, а и не само европейски оператори на летища са потенциалните кандидати. „До тогава съм на 90% сигурен, че ще имаме и одобрената нотификация, така че когато стане факт прихода, да имаме и разрешението и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията“, заяви още транспортният министър.

През лятото ще бъде отворена процедурата и за Летище Пловдив.