OffNews.bg

Честито! Парното и топлата вода поскъпват с 20%

Парното, топлата вода и тока ще поскъпнат чувствително след като Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес рязкото поскъпване на цената на природния газ с почти 30 процента за второто тримесечие на годината.

Точния процент за поскъпването на синьото гориво е 29,64%.

Причината за увеличението е ръста на цените на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца и по-високия курс на американския долар, посочват от КЕВР.

Механичното пренасяне на новата цена върху стойността на парното и топлата вода означава те да поскъпнат с почти 20 на сто, тъй като основният разход на топлофикационните дружества е именно този.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обеща на 1 юли комисията да излезе с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което да бъде отразена промяната на цената на природния газ.

Според него цената на петрола е намаляла с около 5 долара след 7-8 март, па-нисък бил и курсът на долара. Тези промени обаче не могли да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите били направени до 1 март.