OffNews.bg

Аукционът за новия дълг се провали, МФ не хареса цената

Мминистерството на финансите (МФ) отмени днешния аукцион, на който трябваше да бъдат емитирани 500 милиона лева нов дълг на вътрешния пазар. Ведомството на Асен Василев е отхвърлило направените поръчките, тъй като смята цената им за прекалено висока.

Това беше третия поред аукцион от началото на годината. Министерството на финансите аргументира отказа си заради "състоянието на фиска и възможностите за постигането на оптимална цена", става ясно от съобщението на ведомството.

Участниците на пазара са предложили поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв. - сума по-ниска от размера на емисията.

Планът на МФ бе да предложи за продан ценни книжа със срочност десет години и половина при лихва от 1,5 на сто. Тя е доста по-висока от осъществената емисия през октомври миналата година за същия вид книжа.

С отхвърлените поръчки новопоетият дълг от началото на годината остава един милиард лева, тъй като при предишните две предлагания на книжа с по-ниска срочност офертите бяха одобрени.

Според бюджета за годината до края на декември може да се поеме 7,3 милиарда лева нов дълг, а по прогнозни данни към края на март в хазната има излишък от над двеста милиона лева.

Именно през март бе направено голямо дългово погашение на главница и лихви на международните пазари. Засега страната ни не е излизала през годината с дългови емисии навън.

Към края на февруари, до когато има окончателни данни, във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева.