OffNews.bg

Ако удължителният бюджет бъде приет днес от комисия в НС, ще може да действа от 12 юни

Ако проектът за ново удължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г. бъде приет днес от парламентарната бюджетна комисия, утре ще може да бъде разгледан и гласуван в пленарна зала на първо четене и след второто задължително гласуване ще може да влезе в сила от 12 юни, изчисли финансистът и бивш депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Той коментира темата пред "Нова нюз" днес.

Пленарното заседание бе прекратено заради вандалските прояви в пленарната зала, но не и комисиите, чиито заседания обичайно започват след края на пленарния ден. Бюджетната е с начален час 14:30.

Каримански коментира и продължаващите преговори за съставяне на правителство с втория мандат между двете най-големи коалиции в Народното събрание - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Той изрази безпокойство, защото не забелязвал да има критерии за заемане на министерски пост. "Излиза, че не се изисква нищо. Тези, които изкарват за най-добри, нямат опит в публичните финанси. Асен Василев има ли? Такъв човек трябва да познава държавното устройство и как функционира администрацията. Без това не могат да се осъществяват политики и методологии", коментира той.

Той изрази раздразнението си и от поведението на депутатите, част от които днес се биха и плюха в пленарната зала на Народното събрание:

"Депутатите се занимават с егото си, а не с проблемите на хората. Комисиите почти буксуват, неслучайно нямат председатели. Моето мнение клони към експертно правителство. Инатът от страна на ПП да има политически лица в кабинета е неразбираем. Имаме достатъчно експерти. Много съм учуден, когато академик химик (Николай Денков е професор по физикохимия - бел. ред.) трябва да дава оценка кой е най-добрият финансист в България", посочи Каримански.

Според него е важно, че за пръв път страната е в състояние на изменение и допълнение на удължителен закон за бюджета. "В единната сметка на МФ има неснижаем остатък от 4,5%, а всичко над тази сума може да се харчи съобразно необходимостите и приоритетите в страната, това е ликвидността на държавата. Единната сметка е обща, оттам страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче трябва да се възстановят средствата", обясни той.