OffNews.bg

Грациите ни представиха съчетанията за световното

В зала "София" се проведе първата от двете продукции на българските участнички на Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се състои в "Арена Армеец" в София от 14 до 18 септември.

Ансамбълът на България в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, както и индивидуалните гимнастички Боряна Калейн и Стилияна Николова изпълниха своите композиции в реда, в който ще играят и на шампионата на планетата. Всички момичета играха силно и получиха много аплодисменти от публиката в залата.

Освен представителките на България, в продукцията участва грациите на Бразилия (ансамбъл и индивидуално), както и индивидуалните състезателки на Канада.

В следващата открита тренировка, която ще се състои на 8 септември (четвъртък) от 17.00 часа, ще играе отборът на Чехия.

В националния тим на Бразилия работи българската треньорка Рени Карачомакова и българската школа личи в цялостния облик на момичетата. Карачомакова е участничка в ансамбъл девойки на България, с който печели сребърен медал в многобоя на Европейското първенство в Солун 1994 и златен на финалите.

Освен Калейн и Николова, в продукцията участие взеха Татяна Воложанина, Лъчезара Пекова, Ева Брезалиева и Магдалина Миневска, които изиграха по две съчетания.

Първите три гимнастички в многобоя при жените и при ансамблите на Световното първенство в София ще получат квота за Олимпийските игри в Париж 2024.

Президентът на БФХГ Илиана Раева разкри, че помага в подготовката на Боряна Калейн от една седмица, тъй като грацията е прекарала тежко коронавирус.

"Много силно участие на ансамбъла. В момента гимнастиката е такава, че момичетата не могат да си позволят да пропускат нито един бонус, нито един елемент, не трябва да се играе на сигурно, а трябва да се борят за всяка една десета и да трупат точки.

Боряна Калейн е по-добре, отколкото на последната Световна купа, но все още има какво да работим с нея. Тя няма никакъв проблем с психиката, с нея просто работим много върху елементите и аз помагам. Боряна Калейн две седмици преди последната Световна купа изкара много тежък КОВИД и има проблем с подготовката", каза Илиана Раева след днешната продукция.