OffNews.bg

Украинската футболна федерация поиска от ФИФА да отстрани Иран от световното първенство

Украинската футболна федерация призова ФИФА да отстрани Иран от световното първенство следващия месец, твърдейки, че нарушава правата на човека и доставя оръжие на руската армия. Обръщението беше направено три седмици преди Иран да се изправи срещу Англия в първия мач от група B в Катар, където са още САЩ и Уелс.

Изпълнителният комитет на украинската федерация не поиска Иран да бъде заменен на турнира от отбора на Украйна, който загуби от Уелс във финала на европейския плейоф през юни.

ФИФА не е коментирала украинските искания и обикновено не спира федерации-членки поради военни решения на правителствата им.

И Русия, и Иран отрекоха докладите на международното разузнаване, че Украйна е била бомбардирана от руски сили с помощта на ирански дронове „Шахед“.

Правният статут на ФИФА също поема ангажимент за „зачитане на всички международно признати човешки права“ и стремеж за насърчаване на защитата на тези права. Въпреки това ФИФА не се позова на ангажимента си за правата на човека, когато отстрани руски отбори от международни състезания-включително плейофите на Световното първенство, което стана в рамките на дни след нахлуването в Украйна, започнало през февруари. Вместо това ФИФА цитира рискове за сигурността и целостта на своите състезания и решението беше потвърдено от Спортния арбитражен съд.

Световната футболна централа вече се противопостави на призивите на ирански фен групи да спре националния отбор на фона на вълненията в страната от средата на септември по време на национално потушаване на уличните протести в подкрепа на правата на жените.

Ирански футболисти, включително някои членове на националния отбор, които се очаква да бъдат избрани за Световното първенство, подкрепиха протестите в социалните медии и с жестове по време на мачове, включително носене на черни ленти и без изразяване на радост след отбелязване на голове.