OffNews.bg

Шефът на руския футбол се оттегли в навечерието на Мондиал 2018

Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко няма да бъде президент на Футболния съюз, съобщава ТАСС. Ръководителят е решил да си вземе почивка, но остава шеф на организационния комитет на Мондиал 2018 през следващото лято.

Александър Алаев ще заеме поста на 59-годишния Мутко, който е съобщил новината по време на заседание на Изпълнителния комитет на руската футболна централа.

Виталий Мутко ръководи футбола в Русия в периода 2005-2009 година. През 2015 година отново зае поста след оттеглянето на Николай Толстой. В последно време името му се свързва с огромния допинг скандал около олимпиадата в Сочи 2014.
Мутко говори близо половин час преди да засегне главната тема, а именно отеглянето си и причините за това.

"Наказват ме. Твърдят, че в Сочи е имало манипулации. Не мога да се съглася с това и ще обжалвам в Спортния арбитражен съд. Ако човек не оспорва, значи е съгласен с обвиненията. Докато тече обжалването се оттеглям временно от президентския пост във футбола. Засега за шест месеца, но може да се върна и по-рано. Постъпката ми е продиктувана от желанието футболният съюз да работи спокойно", каза Мутко.

Във ФИФА приветстваха решението му да оттегли и му благодариха за отговорния ход.
"Решението няма да повлияе на организацията на световното първенство. Продължаваме да си сътрудничим с правителството на Русия, футболния съюз и организационния комитет. В близките дни предстои среща с всички страни, за да съгласуваме следващите си стъпки", пише в прессъобщение на световната футболна централа.

В самата Русия не бяха толкова дипломатични относно оттеглянето на Мутко временно от поста.

"За първи път се сблъсквам с подобна формулировка - "временно прекратяване на изпълнението на задълженията президент на РФС". Временно човек може да бъде само бременен. Това е бягство от отговорност и опит да оцелее. Постъпката му не е мъжка. Защо едва сега реши да се прави на патриот и да се съди с МОК, след като обвиненията към него се точат ог година. Явно има проблеми с организацията на световното, вината за които иска да прехвърли на заместника си", коментира заместник председателят на парламентарната комисия по физически култура, спорт, туризъм и младежка политика Валерий Газаев.