OffNews.bg

Националите по футбол с шокираща загуба от Косово в София

Националният отбор по футбол записа шокираща загуба с 2:3 срещу Косово в квалификациите за Евро 2020 на националния стадион "Васил Левски".

Резултатът е справедлив на фона на показаното от двата отбора в последния четвърт час от мача, когато гостите доминираха изцяло на терена, а като по чудо топката не посещаваше за трети път вратата на Николай Михайлов.

В интерес на истината косоварите вкараха трети гол, но той беше отменен поради засада. В добавеното време гостите все пак стигнаха до победно попадение чрез Елбасан Рашани.

Преди това Милот Рашица откри за Косово в 14-ата минута. Капитанът ни Ивелин Попов изравни малко преди почивката. Кристиан Димитров изведе България напред в резултата, но в 64-ата минута Мурики върна равенството. Влезлият като резерва Рашани оформи крайното 3:2.

Загубата на практика остави България извън борда за класиране на Евро 2020. До този момент България няма победа, като записа две равенства от по 1:1 срещу Косово и Черна гора и загуби от Чехия и косоварите тази вечер.

В другия мач от нашата група "А" Чехия победи с 3:0 Черна гора и се изравни на върха в класирането с Англия с 6 точки. Косово е на трета позиция с 5, а на дъното с по 2 са Черна гора и България.

"Сборихме се, не мога да бъда недоволен, но за съжаление силите ни свършиха. Отборът на Косово е много силен физически и ни надигра. Това е нещо, за което отдавна алармирам и трябва да се помисли по въпроса.

Трябва да продължим да работим, за да излезем от тази ситуация. На ниво физическа подготовка отстъпваме значително.

В състава на Косово имаше двама-трима футболисти, които можеха да изиграят поне още един мач", коментира селекционерът Красимир Балъков.

Наставникът на Косово Бернар Шаланд изрази мнение, че манталитетът, а не физическата форма, са били решаващият фактор в този мач.

"Изиграхме един отличен двубой. И двата отбора искаха да спечелят и да запазят шанс. При 2:1 за България бях притеснен, защото отборът им играеше добър футбол. Косово показа характер и изиграхме страхотен футбол през последните 20 минути.

Контролирахме топката и имахме много възможности да отбележим. Много добра работа на моите момчета. Не смятам, че физиката в този двубой беше решаваща. По-скоро манталитет. България трябваше да се защитава през цялото време в края", каза наставникът на Косово.

Стартови състави:

България: 13.Николай Михайлов, 2.Страхил Попов, 15.Васил Божиков, 14.Антон Недялков, 20.Иван Горанов, 7.Георги Костадинов, 18.Галин Иванов, 8.Тодор Неделев, 10.Ивелин Попов, 9.Кирил Десподов, 19.Исмаил Иса
Косово: 12.Ариянет Мурич, 15. Мергим Войвода, 17. Бенямин Кололи, 13. Амир Рахмани, 3. Фидан Алити, 4. Идриз Воца, 8. Бесар Халими, 9.Берсант Целина, 7. Милот Рашица, 22. Едон Жегрова, 18.Ведат Мурики