OffNews.bg

Ювентус (Букурещ) смени името си под натиск от Торино, да се плашат ли и в Малчика?

Ювентус от Букурещ влезе с гръм и трясък в румънския елит през 2017 година, но големият триумф се превърна в огромно разочарование, тъй като клубът беше принуден да промени името си.

Причината е натиск от страна на "Старата госпожа" от Торино, където не са доволни от употребата на името Ювентус, както и от почти еднаквата емблема от страна на румънците.

Занапред букурещкият Ювентус ще се казва ФК Колентина и ще има ново лого. Самият клуб е основан през 1992 година и отците му явно са били фенове на торинския гранд, който с години не е забелязвал съществуването им, но с влизането в елита им влиза в полезрението.

Иначе в Румъния за първи път отбор с названието Ювентус се появява през 1924 година и става шампион шест години по-късно.

След това обаче се мести в Плоещ и става популярен името Петрололум. У нас също има отбор с името Ювентус, който е от село Малчика.

Отборът е носил имената Юнак и Левски до 1995 година, когато се прекръства на Ювентус, със специалното разрешение на съименниците си от Торино, се твърди в информация в Уикипедия. Девизът му е "Победа или смърт".

Sad day for the millions of Juventus Bucharest fans out there. The club was asked by Juventus Torino to change their name and crest. They will be called FC Colentina starting next season and will have a new crest as well. pic.twitter.com/JsFPX00A7P

— Emanuel Roşu (@Emishor) December 4, 2017