OffNews.bg

Ясен Петров е новият национален селекционер на България

Ясен Петров бе избран за нов селекционер на България, стана ясно от заседанието на Изпълкома на Българския футболен съюз. Той ще замени на поста Георги Дерменджиев, чийто договор изтече в края на 2020 година и не бе подновен.

Петров, популярен с прозвището "Джанини от Пловдив", е бивш играч като на Ботев Пд, Левски, Славия и Локомотив София, като има и три мача за националния отбор на България.

Като треньор той е водил Локо Сф, Ботев Пд и Черно море. През май 2010 той дебютира начело на Левски, като класира „сините“ в групите на Лига Европа, където столичани играят с Гент, Лил и Спортинг Лисабон.

В края на сезона Левски финишира на втора позиция във вътрешния шампионат и Петров е освободен от треньорския пост. От 2014 до 2019 включително родният специалист води отбори в Китай.

Официалният дебют на Петров начело на "лъвовете" ще бъде в световните квалификации за Мондиал 2022 в Катар, които стартират в края на март.

Според официалната програма, утвърдена от ФИФА и УЕФА, националите ще изиграят първия си двубой на 25 март 2021 година от 21:45 часа срещу Швейцария, а три дни по-късно (отново от 21:45 часа) ще приемем и четирикратните световни шампиони от Италия.

Пролетната сесия за нашите национали ще завърши с гостуване на Северна Ирландия на 31 март от 21:45 часа.

През есента България ще стартира с гостуване на Италия на 2 септември, а три дни след това ще приемем Литва. На 9 октомври ще върнем визитата на прибалтийския тим, след което ще сме домакини на Северна Ирландия. В последния си двубой от квалификациите „лъвовете“ гостуват на Швейцария на 15 ноември.